Вбивство священика: московський патріархат та окупанти пішли у наступ на українські церкви на ТОТ Херсонщини

Російські силовики та московський патріархат вчиняють тиск на священиків Православної церкви України на тимчасово окупованій території. 

У зверненні до Омбудсмана Дмитра Лубінця Єпископ Херсонський і Таврійський ПЦУ Nicodemus зазначив, що створена росіянами так звана “Скадовська епархія” під керівництвом єпископа Олексія Овсяннікова порушують конституційні права та свободи українців через їхні релігійні або політичні переконання, передає “Гривна“.

Тиск на священиків та “рейдерство” від рпц

Новостворена єпархія рпц почала формувати свій штат. У місцевих священиків на тимчасово окупованій частині регіону вилучають установчі документи релігійних організацій. 

“За відмову прийняти громадянство рф та перереєструвати релігійну громаду за російським законодавством в структурі рпц, погрожують посеред зими відключити від електро-, газо-, водопостачання та іншими карами”, – пише у зверненні Nicodemus. 

Вбивство настоятеля храму ПЦУ в Каланчаку

Дійшло до фізичного тиску та вбивств. Вчора, 15 лютого стало відомо про викрадення 59-річного настоятеля храму Православної церкви України в Каланчаку Степана Подольчака. Окупанти закатували його до смерті, про що повідомили місцеві жителі у соцмережах. 

Центру журналістських розслідувань очільниця Каланчацької селищної військової адміністрації Світлана Фоміна розповіла, що 13 лютого російські окупанти вдерлися до помешкання Степана Подольчака та вивезли його в невідомому напрямку. 15 лютого окупаційні силовики зателефонували дружині настоятеля храму із “запрошенням” підійти опізнати тіло померлого чоловіка. 

“Росіяни його закатували до смерті. Це була найсвітліша людина, яку мені пощастило зустріти в житті. Він ніби янгол, який спустився на землю – вірний Богу, чистий душею, чесний і справедливий. Степан Подольчак приїхав до Каланчака з Львівської області, разом із вірянами більше 10 років будував тут церкву. Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини – життя”, – сказала Світлана Фоміна.

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов на своїй сторінці у соцмережах повідомив деякі подробиці викрадення Степана Подольчака. За його словами, священнослужителя вивели з будинку босого, з пакетом на голові. До цього в помешканні окупанти провели “обшук”. 

“З пакетом на голові босого його вивели з будинку , все перевернули. Вчергове змушували перейти до МПЦ, щоб нововідбудована церква перейшла разом з прихожанами. Але він відмовився, сказавши, що не може зрадити присязі і людям”, – пише Данилов. 

Журналіст Олег Батурин на своїй сторінці у Facebook повідомив, що тіло священика віддали рідним.

“Тіло вбитого в Каланчаку настоятеля храму ПЦУ Степана Подольчака окупанти віддали рідним. На тілі – нема жодного живого місця. Його били дуже жорстоко, росіяни буквально забивали священника до смерті”, – написав Батурин. 

Мовчання Онуфрія та української рпц

Як зазначив Єпископ Херсонський і Таврійський ПЦУ Nicodemus, керівництво структур російської православної церкви в Україні та митрополит Онуфрій мовчить про тиск російських окупантів та не робить ніяких заяв з цього приводу. 

“Вся Херсонщина є канонічною територією Херсонської єпархії ПЦУ. Тож за цих умов наша єпархія вважає своїм обов’язком виступити і від імені тих православних, хто досі залишався в релігійній структурі, очолюваній м.Онуфрієм (Березовським). Закликаємо державну владу в межах компетенції, в тому числі на міжнародному рівні, до активної роботи щодо захисту прав і свобод наших громадян на тимчасово окупованих територіях”, – заявив Nicodemus. 

Єпископ Херсонських і Таврійський також зауважив, що актуальності цьому питанню додає активізація дій прибічників рпц в Україні з дискредитації держави на міжнародному рівні через уявні утиски їхніх прав на релігійному ґрунті.

“Насправді, вони протестують там, де Українська держава не дає вільно використовувати релігійний фактор для російської окупації і руйнування України. І мовчать там, де їхня структура РПЦ активно діє на користь окупації“, – пише Nicodemus. 

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *