Громадський діяч розповів про утиски окупантів на лівобережжі Херсонщини

Центр національного спротиву 7 лютого повідомив, що російські окупаційні сили продовжують незаконно затримувати жителів захоплених територій. За даними українського підпілля, окупанти провели низку рейдів селами півдня, під час яких в невідомому напрямку вивезли до 20 місцевих жителів у підозрі в «нелояльності», особливо через відсутність паспорта Росії. Під час обшуків села перекривали сили «Росгвардії», зазначили у Центрі нацспротиву. Родичам не повідомляють, де наразі утримують цих людей. Також окупаційні сили не кажуть про офіційні причини затримання.

Співзасновник громадської організації «Південна стратегія розвитку» Станіслав Трошин розповів «Новинам Приазов’я», що на окупованій частині Херсонщини зараз справді відбувається нова хвиля утисків, повідомляють “Новини Приазов’я“. 

«У грудні до нас повернулася низка людей, які були затримані ще в окупованому Херсоні, за різними химерними звинуваченнями. І зараз їх у різний час на Лівобережжі відпустили росіяни. Але вони не мали довгий час змоги повернутися в Україну (на підконтрольну українській владі територію – ред.). І зараз такі люди повертаються і ми маємо трохи інформації про те, що там відбувається. Насправді, дійсно ці гайки закручуються, тому що навіть ті останні люди, які не брали російських паспортів на Лівобережжі, не можуть далі протистояти цьому», – розповів співрозмовник.

«Населення постарішало у два рази»

Більшість жителів лівобережної Херсонщини вже виїхали, каже Трошин. За його словами, частина Лівобережжя, що біля Дніпра, вже напівпорожня. Оскільки це перші населені пункти, які постраждали від катастрофи Каховської ГЕС.

«Звичайно, там дуже мало населення, і дуже багато населення, на жаль, загинуло під час цієї катастрофи. Якщо ми говоримо про районні центри колишні і центри громад біля Сиваша і біля Чорного та Азовського морів, то там теж залишилося 20-40% населення. Абсолютно більшість з них вже нікуди не поїде, бо це люди, які не можуть самостійно пересуватися, або люди, яким просто нема куди їхати, або ті, які знайшли себе в цих нових умовах. Порівняно з іншими населення цих громад в середньому постарішало у два рази. Середній вік там зараз, я думаю, 60+», – зауважив він.

«500 доларів за виїзд з окупації»

Виїхати з окупації коштує від 300 до 500 доларів, каже Трошин. Люди мають проїхати низку російських блокпостів, що також ризиковано. На кожному з них їх ретельно обшукують і допитують.

«Це переїзд по маршруту від Чаплинки, Каланчака, Генічеська, Новотроїцького, до КПП Колотилівка – це єдине КПП, яке працює між Україною і Росією в Сумській області. Звісно, всі пасажири цих мікроавтобусів інструктуються про те, що всю дорогу через ці блокпости на Херсонщині, в Запорізькій області, в Мелітополі, в Донецькій області, в Маріуполі, вони мають говорити, що вони їдуть на велику російську землю. Як кажуть їм перевізники, щоб ці блокпости не мали такої інформації про те, що вони збираються на підконтрольну владі України територію повертатися» – повідомив громадський діяч.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *